Project Description

Four Plinths: Hinge & Block

Oak, various finishes, stainless steel hinges.

Work developed for the ‘four empty plinths’ in the studio garden’s black border, using the same oak wood that forms the framework of black border and the plinth bases themselves.

Splits and fissures have been exaggerated by inking in with black paint, the paint also appearing as solid fills on random faces of several of the blocks. Most surfaces have been planed, sanded square and smooth again after weathering for a couple of seasons. One or two sides are left heavily weathered.

Various preserving and anti-weathering treatments have been applied per block depending on the colour and tone of each newly revealed surface after sanding.

The blocks were assembled in situ, devising an arrangement that would make interconnections between the blocks, implying the potential of movement when viewing passively and allowing for a hands-on adjustment for attaining variation in passing, when in the garden.

  • oak sculpture of blocks open
  • oak sculpture of blocks changed position
  • close up of wood sculpture in garden
  • lower part of oak sculpture
  • Wood sculpture in garden after rain

3rd plinth.