Ever – a Work in Progress

Ever features contemporary sculpture and site-specific art installed inside and out responding to the social history, built fabric and setting of a listed 18th century cottage and garden in Brighstone village, Isle of Wight, UK.

The cottage and garden was secured in May 2018 and used as a development studio whilst conservation work got underway. In September 2019, full planning permission with listed building consent was granted for its official change of use from ‘residential’ to a ‘sculpture, art and heritage space open to the public’.

Whilst there is still some remaining landscaping work to be done and sculpture to install, the intention this year was to open to the public in May 2020. Given the Coronavirus situation, opening is now on hold.

Location

Brighstone is found midway along on the South West coast of the Isle of Wight. A coastline that stretches between the Needles in the West, Freshwater Bay, the beaches of Compton, Brook and Brighstone Bay, Blackgang Chine and St Catherine’s Point lighthouse to the east.

In the village, the garden is located at its’ centre, but tucked away out of sight. It is found within a stone’s throw of the village car park, the pub, the thatched newsagent, the village shop, the primary school and the frequently photographed row of National Trust thatched cottages, one of which is the village museum.

Built History

The cottage was only listed in 2009. It is described as an example of “a dwelling that contains a significant proportion of its original fabric. The original plan form of the house survives intact and the history of its use and development can be traced in its fabric and fixtures. A three-up, three-down, lobby-entrance plan cottage dating to the C18 or possibly earlier, built of snecked clunch blocks (hard chalk), local saltstone and brick, with a clay peg tile half-hipped roof.”

Inside, there was no need felt for ultra-modern conveniences, no seamless fitted kitchen or central heating entangled throughout. As such, it is ideal throughout as a space to interact with and experience how the place was constructed, and lived in over time.

Social History

The cottage had previously been in the local Trickett family for at least 100 years and was last lived in by Lucy Trickett who was the local school caretaker. Her brother Archie Trickett, who was also born there, became a skilled and inventive joiner/engineer. He could turn his hand to many a challenge from an early age; building the (still remaining) sink-unit and dresser at the cottage for his parents in 1944 when he was 21. Later, Archie built the adjacent wooden chalet in part of the cottage’s garden for himself and his soon-to-be bride Betty, which was completed circa 1956.

In the 1980s, the cottage’s simpler flat thatched roof had fallen due for replacement and it was Archie who undertook transforming it from thatch to clay peg tiles. This change required the roof purlins to be replaced and set at a shallower angle. Archie carefully shaped them to form and span the upper windows to the sculptural rolling profile over the eyebrow dormers seen today.

Archie passed away in 2011, aged 89. Happily, Betty Trickett still lives in the chalet today, a fount of knowledge and wisdom – and a great enthusiast for the project.

The Garden at Ever

The garden itself has changed from a small holding to a pleasure garden and back again over the years. Documentation shows a bulk growing of fruit and vegetables at one time where lawns now stand. In the drought of 1976, Archie Trickett built a wind pump from recycled stainless steel sinks. Standing in the adjacent chalet’s garden, this pump circulated grey waste water to both gardens. It is still turning effortlessly, but sadly not connected.

The landscaping work that was due to be complete before opening will provide accessible, all weather pathways around to several garden ‘zones’ on all four sides of the cottage. The main flowering borders in front of the cottage have been kept and a ‘courtyard’ area to the rear has been formed in the area that once housed chickens.

Sculpture for Ever

The intention at the outset was to produce and display over time, both inside and out, quality sculpture reflecting contemporary sculptural practice. Such works being carefully integrated into the many contexts of the cottage to provide an enhanced experience of both.

Some works are created to be shown on a short term basis, others will be more permanent and made over time in direct response to the cottage, its garden, materials and social history.

Materials in use can refer to (but not be limited by) those materials found around the cottage and grounds. Equally, the forms taken of works might be devised as a dialogue with the masses and shapes of the cottage and garden elements, structures and volumes.

  • Garden forks sculpture with rambling rose in bloom

Above images: A selection of installed works, archive images and from open days in 2018/19. More open day images can also be found under Soft Installs.

Visiting Ever

Due to Coronavirus, Ever will now be unlikely to be able to open for the 2020 season.

For news on opening, progress, special projects etc, please subscribe to the mailing list with the link below.

Subscribe

Or follow Ever’s instagram account @ever_sculpture_garden